Τα πρώτα του παιχνίδια Djeco!

Έχεις τελειώσει τη δουλειά. Είναι τέλος του μήνα και έχεις πληρωθεί. Επιτέλους θα πας σε μεγάλο πολυκατάστημα και θα πάρεις εκείνο το σούπερ-ντούπερ εκπαιδευτικό παιχνίδι το οποίο μόνο πύραυλο δεν απογειώνει, για τον μικρό σου θησαυρό. Μπαίνεις στο σπίτι, φωνάζεις "έκπληξη" και έρχεται το μικρό σου ξετυλίγει το δωράκι παίζει δύο λεπτά μαζί του και το παρατάει σαν στημένη λεμονόκουπα.

Αν έχεις ζήσει το παραπάνω σκηνικό και συμπάσχεις μαζί μου μην πετάς άλλο τα χρήματα σου σε πολυδιαφημιζόμενα παιχνίδια. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες διαθέτουν παιχνίδια τα οποία δεν θα αφήσουν το παιδί σου αδιάφορο.

Κάπως έτσι γνώρισα την Djeco, όταν η νονά του μικρού του έστειλε δύο υπέροχα δωράκια, στα πρώτα του γενέθλια, ένα puzzle και ένα σετ με στοιβαζόμενους κύβους.
Η Djeco, για όσες δεν τη γνωρίζετε, είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1954. Από τότε φτιάχνει παιχνίδια με έμφαση στην ποιότητα χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύλο ή σκληρό χαρτόνι, τα οποία περνούν μια σειρά ελέγχων, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν περιέχουν τοξικές βαφές. Η φιλοσοφία όλων των παιχνιδιών επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και στην αφύπνιση αισθήσεων και ικανοτήτων μέσα από ερεθίσματα.

Μια ματιά στον κατάλογο της εταιρείας θα σας πείσει. Προσωπικά τα λατρεύω, αγαπώ την υπέροχη αισθητική τους και τη φιλοσοφία δημιουργία τους.

Όταν λοιπόν τα έδωσα στο φασόλι με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι, όχι μόνο έπαιζε με τα δωράκια του, αλλά αφιέρωνε χρόνο και δεν ερχόταν από πίσω μου, μόλις απομακρυνόμουν.  Ο μικρούλης μου αφομίωσε τη "λειτουργία" τους σε χρόνο ρεκόρ και ακόμη και τώρα 1,5 χρόνο μετά όταν τα "ξεθάβω από την ντουλάπα του¨, πάντα θα τους δώσει τη δέουσα προσοχή.

Το ερώτημα είναι γιατί όμως παίζει με αυτά και όχι με το σουπερ ντούπερ παιχνίδι;

Ρίχνοντας  μια πιο κοντινή ματιά, βλέπουμε ότι το puzzle με τα οικόσιτα ζωάκια εκτός από το ταίριασμα εικόνας - σχήματος, στέκονται όρθια έτσι ήταν ευκαιρία τοποθετώντας τα κάθετα να μιμούμαστε τις φωνές τους και να κάνουμε πως το ένα μιλάει άλλο. Το φασόλι έμαθε να τα ονοματίζει και να τα ομαδοποιεί (οικόσιτα), ενώ πολλές φορές πολλές φορές τα έβαζε το ένα πίσω από το άλλο δημιουργώντας τρενάκι. Σιγά σιγά, αναγνώρισε και αντιστοίχισε τα χρώματα τους με αυτά των μαρκαδόρων που ζωγραφίζει, ενώ σε δεύτερη φάση και εφόσον το έπαιξε ακετά άρχισε να παρατηρεί τα χαρακτηριστικά τους, ράμφος, ουρά, ματάκια μουστάκια κλπ.

Όσο για τα στοιβαζόμενα κυβάκια, το φασόλι ξεκίνησε να τοποθετεί πρώτα το ένα μέσα στο άλλο. Στη συνέχεια εφόσον είχε εξοικειωθεί με τα σφηνοτουβλάκια και κατανόησε τη λογική της στοίβαξης άρχισε να τα τοποθετεί και αυτά το ένα πάνω στο άλλο. Πλέον μετά από αρκετό παιχνίδια γνωρίζει πιο είναι το μικρότερο και πιο είναι το μεγαλύτερο ταυτοποιώντας τα με το μέγεθος των ζώων π.χ. ελέφαντας μεγάλος κάτω, γατούλα πιο μικρή πιο επάνω. Φτιάχνοντας τον πύργο από τη μια πλευρά δημιουργείς ένα δεντράκι όπου η χαρά της παρατήρησης και της ανακάλυψης είναι δεδομένη μιας και ένας ολόκληρος κόσμος από πουλάκια και έντομα έχει σκαρφαλώσει πάνω του. Αν και το φασόλι πλεόν το ξεπερνάει σε ύψος πάντα θα το αναζητήσει όχι μόνο για τα στοιβάξει αλλά για να τοποθετήσει μέσα αυτοκίνητα, σκουπιδάκια για το απορριματοφόροου ή για να κρύψει κάτι από κάτω.

 
Τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι τέλεια ιδέα για δωράκια σε παιδάκια από 6 μηνών και οι τιμές τους κυμαίνονται περίπου στα 15 με 20 ευρώ. Μπορείτε να τα βρείτε στο επίσημο site ή εδώ, εδώ και εδώ.
Και φυσικά διατίθενται σε διαφορετικές εκδοχές.
Σε αλλο ποστ θα σας μιλήσω και για τα υπόλοιπα Djeco μας.

0 σχόλια :